Do I need to change things?

De webshop verkoopt nog niet. Misschien heeft het tijd nodig? Een publiek ook. Of misschien moet ik veel meer online en Wi-Fi optimaal benutten om dit aan de man te brengen? Liever ben ik daar niet mee bezig. Maar misschien zijn de ontwerpen nog niet helemaal bruikbaar, afgezien van een of twee. Dit ontwerp is er een dat ik zeer bruikbaar vind:

DSC_0234

Maar vaak merk ik dat ik gewoon begin en er dan iets ontstaat, soms een vreemde of onbruikbare vorm.

Een etui is af. En hoewel het niet de bedoeling was, heb ik een kleine handtas geproduceerd, ik werk er nog aan, het is bijna klaar. Het is bijzonder om te merken dat modellen vanzelf ontstaan hoewel het misschien handiger is om soms eerst een ontwerp te maken. Tot nu toe begin ik met een borduursel, ergens midden op een stuk stof en vanuit daar groeit een ontwerp. Dit is niet altijd superslim bedacht. Ik denk dat het handig is om eerst een ontwerp te maken en dan aan de slag te gaan zodat een etui niet uitgroeit tot tas, te groot of te lang of eigenlijk onbruikbaar word.

Deze werkwijze heb ik toegepast op een buideltasje voor wereldse fietsers, juist: een model voor mijzelf. Een handig beetje hippie modelletje. Jammer dat ik lukraak begonnen ben met shisha spiegelwerk en er vanzelf een ontwerp ontstond waarvan ik achteraf zie dat er niet over nagedacht is. Dat moet anders.

Ik kan nog steeds putten uit een verzameling stoffen en voorraad garens. Deze heb ik meegenomen van mijn reizen. De meeste garens komen uit Pakistan en de stoffen uit Nepal. Ik probeer niks te kopen, enkel te hergebruiken, er is al meer dan genoeg afval. Op het moment heb ik een jeans uit India aan stukken geknipt, deze heb ik jaren geleden gekocht in Puducherry. Eveneens laat ik me inspireren op spullen die ik gekocht heb tijdens mijn reizen, zo ben ik nu bezig met shisha spiegelwerk geïnspireerd op portemonnees uit Afghanistan.

Zou ik nu losgelaten worden in India dan zou ik heel anders inkopen, maar ik kocht alleen vanuit een drang om de creatieve lust tot bedaren te brengen. Minimaal dus. Dat moet ook wel wanneer je met alleen een rugzak reist. Wanneer je de wereld per fiets ervaart wordt het weer een heel ander verhaal, want elke gram tors je zelf, vooral berg op voel je.

Om je een idee te geven hoe ik op de thuisbasis aan mijn ontwerpen werk geeft deze foto een goed beeld.

DSC_0360

Nu ga ik eens een schetsblok, potloden, liniaal, slijper en gum opdiepen om mee te nemen zodat ik doordacht kan gaan uitvoeren. Hoewel de volgende bestemming zich niet leent om in de buitenlucht uren te gaan borduren, maar inspiratie zal ik zeker in overvloed hebben.

The shop does not sell yet. Maybe it needs time? An audience. Or maybe I should use Wi-Fi a lot more and be online as often as possible to bring this to the attention? A horrible thought, and I’m not going to do that. But perhaps the designs are not completely usable, apart from one or two. This is one design that I find very useful:

Fairground Festival

Often I find myself beginning to embroider and a design emerges, sometimes a strange or unusable form.

Another pouch is finished. A small handbag is in process and almost done, although it was far from my intention to produce a handbag! It is surprising to note that models are developing itself although it might be more convenient to make a design first. So far, I start embroidering, somewhere in the middle of a piece of cloth and from there a design grows. This is not always super smart, as I have noticed with the handbag. I think it is useful to first create a design and then go to work so that a bag does not become too large or too long or basically unusable.

This process, I applied to a pouch for world cyclists, just a model for myself. A fun little groovy hippie example. Too bad that I started haphazardly with shisha mirror work, noticing that a design made in advance would have been better. I must change this method.

Here at home, I have a stock of fabrics and yarns I took from my travels. Most yarns come from Pakistan and fabrics from Nepal. I try not to buy anything, just reuse, as there is already too much garbage. Right now, I’ve cut a jeans from India to pieces, one that I bought years ago in Puducherry. I also get inspired by things that I bought on my travels, I am now working with inspired shisha mirror work on purses from Afghanistan.

PicsArt_03-19-09.24.03

Would I be in India right now; I would buy quite different. Back then, I bought out of a desire to calm the creativity. Minimal stuff, logical when traveling with only a backpack. When you experience the world by bicycle it’s yet another different story: every gram I haul up the hill is entirely up to myself.

To give you an idea of ​​how I work on my designs in the attic where I have access to the best machines and materials, this picture gives a good idea.

At home, in the attic

Now I’m going to dig out a sketchbook, pencils, ruler, sharpener and eraser to take with me on my upcoming departure from here, so that I can continue performing. Although the next destination does not lend itself to embroider hours in the open air, inspiration will certainly flourish.

8 thoughts on “Do I need to change things?

 1. Hallo Cin, prachtig mooi, hoe je het kan, echte kunstwerken!
  Die kleuren zijn mooi en vrolijken je dag op. Nu, ik zoek al lang een wandtapijtje met zulke kleuren.
  Liefs Monique

  Like

  1. Lieve Monique,

   Dank je voor je compliment. Ja, kunstwerken zijn het soms wel, en dat moet eigenlijk niet want ik ben er veel te lang mee bezig. Een wandtapijt in deze kleuren moet wel te vinden zijn, zeker online. Maar ja, misschien is het leuker om er tegen aan te lopen en er meteen weg van te zijn!

   Liefs Cinderella

   Like

 2. mooie techniek, met het spiegeltje, ik kan best geloven dat je er lang aanzit, sneller kan waarschijnlijk ook niet,

  Like

  1. Ik heb ontdekt dat het wel sneller kan. Mijn vriendin uit Gavere heeft nu net, as we speak, spiegelzettingen gekocht. Die leg je over de Spiegel en naai je vast. Dat is veel sneller maar ook minder authentiek.

   Like

  1. Hoi Monique,
   Daar staat mijn hoofd helemaal niet naar, nu niet en nooit niet ; ) Reclame maken is tot daar aan toe, maar op markten staan lijkt me niet leuk. Tenzij het een markt is in het buitenland, want je weet: ik wil niet in Nederland blijven. Het is de bedoeling dat ik een sort moderne nomade blijf en dit in kan voegen in mijn levensstijl. Zoiets : )

   Like

 3. I’ve been contemplating making a wall hanging in the style of the Shisha work and nomadic clothes and cloths I’ve seen, that’s how I stumbled on your blog. It is really nice and I like your lifestyle- inspiring for someone more or less grounded from travelling for the moment (health issues).
  About the shop not selling, I set up a shop on my site years ago, and didn’t sell a thing. I think it takes a certain kind of ‘artrepreneur’ who really enjoys all the social networking etc. to make it work. I wish I had a tip for you on that. Maybe you feel more comfortable with selling face to face, and in that case, a (foreign) market might work, or you could bring certain finished pieces on your travels to sell en route (though places where this kind of work is made locally might not be the best bet).
  Sorry, I’m hopeless in selling, just so you know, it doesn’t reflect on the quality of the work one bit.
  Anyway I’m really attracted to the multi skill and materials needed to create these embroidered pieces, and like you, have loads of threads and beads for the purpose. I also thought of the CD Shishas. I’m going to work in wool felt, I think.
  good luck , Sarah

  Liked by 1 person

  1. Hi Sarah, I am so sorry, I only see your message now! It is because while I was traveling I did not do anything about this blog, and have not seen your message. But here I am, have red your optimistic lines. I so agree with you, creating art is so important to a creative person and I don’t really mind not selling a thing (I actually sold 3 pieces! WOW!) I think I sold them mainly, or only, because the pieces were connected to my http://www.cyclingcindy.com blog and people wanted to support me.

   I started to update my creative blog since now I am having plenty of time for it. I just like to do it SO much and like you, I will be creative no matter what. I simply need to embroider! And I like to make a sort of portfolio from it, and that is what I do now.

   How is felt being made? I started to follow your blog since today. Perhaps you have a link for me, although felt isn’t good for embroidering, I think. Did you start the sisha wall hanging? It must be a huge work!!

   All the best for you, especially health wise. Much regards Cindy

   Like

Don't just stop here, I appreciate your thoughts too : )

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.